sobota 11. června 2011

Pár základních tipů

Normální mazák i obyčejný uživatel Androidu už nejspíš na všechny potřebné maličkosti přišel, ale spousta nováčků stále neví, jaké důležité funkce jim některé aplikace nabízí.

Vypínání internetového připojení od operátora


Největší kámen úrazu v Androidu. Celý systém byl postaven krapet západněji od nás, tam kde je připojení k internetu a různě balíčky bez omezujícího FUP normálkou. U nás však stále většina uživatelů internet od operátora nepoužívá buď vůbec, nebo jen někdy. Pak platí zbytečné účty, protože netuší jak to vypnout a ještě zamezit náhodnému spuštění.
Pro všechny takové je tu aplikace APNdroid. Stačí jí nainstalovat, spustit a vypnout připojení. Nestane se pak, že by se náhodně obnovilo a jediná cesta jak ho zapnout bude právě v téhle aplikaci. Jednoduché a hlavně efektivní.
Android Market - APNdroid
A protože vývojář této aplikace pochází z ČR. Neškodí přispět koupí Pro verze:
Android Market - APNdroid Pro

Zálohování všeho \ROOT


Jistě to znáte, potřebujete přeinstalovat telefon, ale krom dat na kartě nechcete přijít i o aplikace, kontakty, nastavení apod. Naštěstí je tu aplikace Titanium Backup, která dokáže s ROOT právy (ODKAZ jak na to) zálohovat opravdu vše, na co si vzpomenete, včetně placených aplikací.
Android Market - Titanium Backup
A protože tahle aplikace patří nejspíš k těm nejgeniálnějším, tak neškodí podpořit vývojáře:
Android Market - Titanium Backup Pro

Antivirová ochrana


Mnoho uživatelů si to stále nechce připustit, ale i telefony potřebují ochranu proti nežádoucímu malware apod. To si vývojáři uvědomují a proto vzniká mnoho skvělých antivirových aplikací.
Jmenovitě patří k té špičce (krom známých hráčů z oblasti PC) aplikace Lookout, která nabízí i ochranu proti krádeži skrze webové stránky, aplikace ALYac, která nabízí i ochranu proti spam číslům, a aplikace NetQin, která nabízí pomoc při krádeži skrze SMS příkazy.
Android Market - Lookout Mobile Security
Android Market - ALYac Android
Android Market - NetQin Antivirus FREE
Android Market - AVG Anti-Virus Free
Android Market - ESET Mobile Security
Android Market - Kaspersky Mobile Security

Mazání mezipaměti, správa startovních aplikací


Mezipaměť je výhodná věc, protože urychlí spoustu práce do doby, než vám zabírá cenné místo ve vaší už tak nízké paměti telefonu. Existuje spousta možností jak ji vymazat a získat tak trochu místa navíc a jedním z nich je aplikace Android Assistant, která krom mazání mezipaměti umí i ukončovat otravné aplikace, které mají nastaveno spouštění hned po startu. To jsou 2 nejzajímavější funkce, které aplikace má, ale je jich tu 12 dalších včetně jednodušší odinstalace apod.
Android Market - Android Assistant

Zrychlení načítání z microSD karty \ROOT


Pokud jste zkoušeli s průměrnou microSD kartou otevřít galerii, nejspíš vás unavilo dlouhé načítání. To je způsobeno nejen rychlostí SD karty, ale i mezipamětí, kterou karta smí využívat. Defaultně v Androidu karta využívá směšných 128kB, což rozhodně není dost. Krom složitějších postupů, jak tento limit zvýšit, existují i aplikace jako SD-Booster, které to udělají (s ROOT právy - ODKAZ jak na to) za vás a jednoduše.
Stačí nastavit, na jakou hranici ten limit chcete navýšit, a aplikace už si sama poradí. Doporučené hodnoty jsou mezi 1024kB až 4096kB. Rychlost čtení z karty se navýší při štěstí až 40x!
Android Market - SD-Booster

Sdílení souborů PC<->Mobil skrze cloud


Stále víc věcí se přenáší do oblasti internetu a cloudu. Google to ví, proto se většina věcí z vašeho telefonu synchronizuje s google účtem. Jediná věc, která by jste mohli postrádat je však sdílení souborů. Máte v PC pár souborů, které potřebujete přenést do mobilu, ale nemáte přístup nebo jste jen líní si zajít pro USB kabel? Stačí je umístit do speciální složky jakou nabízí aplikace Dropbox na PC, která je ihned synchronizovaná se všemi zařízeními, které Dropbox používají. Pak už jen na mobilu aplikaci otevřete a potřebné soubory prostě stáhnete k sobě. Jednoduché a funguje to i naopak.

Android Market - Dropbox
Dropbox.com - Program pro PC

Žádné komentáře:

Okomentovat