úterý 31. května 2011

ROOT - co, proč, jak?

Slýcháte o tom ve spojení s Androidem často, ale jen někteří z vás nakonec zjistili, o co se jedná. Pro někoho samozřejmost, pro někoho zbytečnost a pro někoho španělská vesnice - root Android zařízení.





Co je root?


Root (konkrétně rootnutí telefonu) způsobí, že vy jako majitel dostanete plná (root) práva a tudíž úplnou kontrolu nad vaším mobilem. Již nebude žádná složka a žádná funkce zablokovaná a nic vám nebude bránit si s vaším telefonem pohrát (nebo ho totálně zruinovat, když tomu nerozumíte). Hlavním kladem je však schopnost udělit taková práva i dalším aplikacím, které je mohou využít k vykonávání činností, které jim dosud Android nedovolil.
Příkladem může být vyfocení screenshotu obrazovky, vytvoření wifi hotspotu, kompletní zálohování včetně aplikací a mnohem víc. Opět při neopatrnosti, instalování neověřených aplikací a dávání jim root práva můžete svůj telefon uvést do stavu, kdy bude více škodit, než sloužit.





Proč telefon rootnout?


Můžete využívat více funkcí speciálních aplikací (viz výše), nebudete omezeni v pohybu po telefonu (přístup kamkoliv), máte možnost si nataktovat procesor, nainstalovat si jinou ROMku a můžete říct, že jste opravdu vlastníci a zároveň vůdci vašeho mobilního telefonu.





A proč ho nerootnout?


Při rootnutí telefonu ztrácíte záruku. Všechny problémy, co se vám od té doby s telefon stanou, jsou automaticky považovány za vámi způsobené. Naštěstí je tu stále možnost unroot (odrootování), která vás zbaví root práv a vrátí vše do starých kolejí (= vrátí i záruku).





Jak root provést?


1) Přes program:



Super One Click


Český video-návod od Dotekománie:


Download i více informací:
XDA forum



2) Přes aplikaci: 



z4root


Anglický video-návod:


Download i více informací:




SetCPU (takt procesoru) - Android Market odkaz
ROM manager (flash romek) - Android Market odkaz
Titanium Backup (kompletní záloha všeho) - Android Market odkaz
Root Explorer (správce souborů vidící kamkoliv) - Android Market odkaz




1 komentář: