sobota 4. června 2011

Řešení nefunkční GPS u Google Maps

Některým majitelům Androidu Google Maps nedovolí vyhledat polohu pomocí GPS (= bez použití internetu), i když jiné programy a navigace jo. Co takový problém způsobuje je ve hvězdách a počet jeho řešení je neomezený a většinou nejsou ani trvalé. Jedno dočasné a jednoduché řešení mám a podělím se s ním.


Na mém telefonu (Motorola Milestone) GPS venku u jiných aplikací funguje výborně. Uvnitř se už pozice vyhledává déle, ale nakonec se najde. To je i možná chybou v Google Maps, které při žádosti o polohu ani moc dlouho nečekají se zprávou, že je nedostupná. Proč tomu tak je vám nejspíš neřeknu, ale jak to nezvykle vyřešit vím.

V první řadě (krom vypnutí sledování polohy přes wifi a zapnutí GPS) je třeba stáhnout z Android Marketu prográmek GPS Test (odkaz níže). Nainstalujte ho, zapněte, pohrajte si s nastavením (pokud rozumíte) a nastavte si pohled z mapy na "kompas/buzolu". V levém horním rohu vám aplikace vypisuje počet satelitů k dispozici (In View) a v pravém horním rohu počet satelitů, ke kterým jste připojeni.
Test jsem prováděl uvnitř budovy a původně jsem se dostal k číslu 1-2 satelitů k dispozici, dokud jsem nezačal telefonem trochu otáčet a trochu do něj "klepat" prsty. Po přibližných 30 sekundách se najednou ze 2 satelitů k dispozici stalo 4 až 8 z toho ke 3 až 4 se GPS připojila.
Minimalizujte aplikaci a otevřete Google Maps. Na 50% teď potrvá Google Mapám pár sekund až půl minuty k připojení a zobrazení polohy přesné na 10 metrů (nezapomínejme fakt, že nejsem venku).
Tenhle stav nejspíš vydrží jen několik minut, poté se GMaps vrátí k předchozímu stavu a počet satelitů v aplikaci GPS Test klesne na počáteční hodnotu 1 až 3.
Řešení je to jednoduché, ale nepoužitelné pro delší dobu. Slouží jen k obyčejnému zjištění aktuální polohy, případně "Checknutí" do Latitude.

Odkazy:
Android Market - GPS Test

1 komentář:

  1. zkus si nainstalovat do mobilu programy GPS optimisation a GPS booster, melo by to fungovat celou dobu

    OdpovědětVymazat